Kurv

Rengjøring av smykker

Det kan være at sølvsmykket ikke lenger ser ut slik det gjorde da du mottok det. Kanskje fargen har endret seg, og da ser den ikke lenger fin og ny ut.

Dette skyldes noen kjemiske reaksjoner som får smykkenes overflater til å endre seg. Når sølv mikses med oksygen, starter en kjemisk prosess der sølvet oksideres. I den kjemiske forbindelsen ser man at sølvoksid dannes på overflater.

Rengjør sølvsmykkene dine med sølvpapir

Heldigvis er det en enkel løsning for dette, så ikke frykt at smykkene dine er bortkastet. Du kan faktisk få det til å se ut som da du fikk det.  Har du hørt om aluminiumsfolie-metoden? Hvis ikke, les videre her. Alt du trenger er:
  • aluminiumsfolie
  • vann
  • 1 skje salt
  • 1 skje med natron
  • 3 dråper såpe
Start med å sette aluminiumsfolien i en bolle, med den skinnende siden opp, og legg deretter til 1 skje salt, 1 skje med natron og 3 dråper såpe. Hell deretter litt kokende vann i bollen og legg dine stygge sølvsmykker i blandingen. Vannet skal dekke ca 1 cm over smykkene.

Sølvsmykkene bør være i bollen i ca 5-25 minutter, avhengig av hvor misfarget de er. Sjekk hvert femte minutt hvordan fremgangen er. Skyll dem med kaldt vann og tørk av med en ren klut, og de er som nye!

Aluminiumsfolie fungerer også på forgylte sølvsmykker

Hvis du sitter akkurat nå og ergrer deg over at sølv smykker som er belagt med gull ikke kan reddes, så skal du ikke vær redd i det hele tatt.

Dine gullbelagte smykker kan også være i fare for oksidasjon. Oksidasjonen og misfargingen oppstår avhengig av tykkelsen på gullet. Igjen kan du bruke aluminiumsfolie-metoden til å redde dem.

Aluminiumsfolie-metoden kan også redde dine smykker, som er belagt med rosegull, da materialet inneholder kobber, som også oksiderer. Derfor kan du bruke samme metode sømløst for å få utseendet på dine fine smykker tilbake.